Организиране на шкаф за обувки

Вероятно ситуацията Ви е позната: сутрин, бързане, стрес и искате 5 минути, вече сте обули едната обувка, а другата липсва.

Няма нищо ново в това, че шкафът за обувки не е най-организиран в къщата. В повечето случаи обувките са натъпкани в големи кутии, но има и ситуации, в които кутията не съществува и купчини обувки са скрити, като се чудите по кои ъгли на къщата. И в двата случая се събуждате, за да излезете и тогава обръщате всичко с главата надолу, защото не можете да намерите чифта обувки, за които вече сте облечени.

Как да се отървем от хаоса?

С помощта на няколко лесни за изпълнение стъпки ще имате перфектно организиран килер. Да започваме:

1. Колко чифта обувки имате?

През повечето време дезорганизацията е свързана с претоварване. Започвате, като събирате абсолютно всички обувки, записвате колко чифта обувки има всеки член на семейството и определяте с кои чифтове обувки можете да се разделите: дали са скъсани, твърде големи или твърде малки: няма да ги носите, така че те ще заемат безценно място напразно.

2. Ключова дума: съхранение
Съхранението на обувки е реален проблем, особено в малки домове или там, където няма много възможности за съхранение. В тези случаи трябва да се обърнете към креативността. Първият и най-важен аспект: трябва да адаптирате пространството за съхранение към броя на обувките. Можеш да използваш:

  • Поставки за обувки - ако имате много обувки, препоръчително е да използвате шкаф за обувки или да монтирате няколко рафта за съхранението им. Освен това можете да добавите органайзери за обувки. Например, има органайзери, които могат да бъдат прикрепени в килера и да имат капацитета да съхраняват до 20 чифта обувки. В идеални ситуации, когато пространството позволява, можете да изградите специални рафтове, за луксозен и изчистен външен вид, където обувките да са изложени както в магазина.


  • Кутии за съхранение - опитайте се да запазите максимално оригиналната кутия за обувки за по-добра поддръжка. Ако ги съхранявате директно на рафта, те ще натрупват прах и ще се влошат по-бързо. Но ако те вече нямат кутиите, в които сте ги купили, можете да си купите малки, прозрачни кутии, които ще вършат работата си също толкова добре и в които могат да се сложат до 3 чифта обувки, в зависимост от размера.
  • Кошове за съхранение - изглеждат красиво на рафта и са много полезни за съхранение на непретенциозни обувки, без токчета: маратонки, балеринки, чехли и др.

3. Сортиране и етикетиране

Препоръчително е обувките да се сортират според вида и размера. Ако в килера се намират обувките на няколко членове на семейството, тогава отделете място за съхранение за всеки. Започвате със сортиране на обувките според елементите, които смятате за полезни: случайни обувки на висок ток, отделени от тези, които носите ежедневно, ботуши, разделени с чехли и сандали, балерини, ботуши и т.н.

Сезонните обувки, до които имате достъп най-често, могат да бъдат поставени на видимо място, където можете лесно да стигнете, на рафт или в кутия, ако нямате достатъчно място. За да Ви бъде по-лесно, поставете етикети на полетата; по този начин ще намерите по-бързо това, което търсите. И ако искате да сте перфектно организирани, можете да направите снимки на обувките, снимки, които да отпечатате и поставите върху кутията, към която принадлежат.

4. Какво правим обаче с лошата миризма на обувки?

Не е тайна, че обувките с времето натрупват неприятна миризма. Следователно не се препоръчва да ги съхранявате до текстил като зимни якета, завивки и др. Предложението на Сано е да поставите добре ухаещи таблетки в килера или кутията, за да се отървете от неприятната миризма на обувки.

 

* Източник на изображението: Gerd Altmann Pixabay, Pexels Pixabay

ÎNAPOI >