Как да подредим детската стая?

Детската стая може да бъде най-разхвърляната стая в къщата. Ако винаги стъпвате върху играчки или кубчета Лего всеки път, когато влизате в стаята на малките, освободете един следобед, за да го посветите на подреждането й. Ето пълното ръководство за подреждане на детските стаи, така че да насърчи тяхното развитие.

"Подреждането на детска стая е важно не само за възрастните, но и за децата. Кокетната стая позволява на детето да намери играчките, с които иска да играе. Детето се учи по-добре да управлява своето пространство и време, а чувствата на разочарование и безпокойство са „Според логопеда Ефрат Шварц, който е специализиран в грижите за децата," Образованието на децата да поддържат ред насърчава детето да развие по-добри навици “.

Така че всичко, което трябва да направите, е да освободите най-близкия следобед и да им възложите задачата да подредят стаята си. Ще бъдете изненадани колко ще се радват.

Преди да започнете, моля, подгответе следното:

Прозрачни пластмасови кутии с различни размери - поне две кутии за големи играчки, като топки, коли, Lego и така нататък, както и кутии със средни и малки размери. Препоръчваме ви да имате поне една кутия, разделена на малки отделения - тази кутия ще бъде подходяща за малки играчки.

Рафт - препоръчваме да поставите кутиите и играчките на рафтовете. В идеалния случай ги поставете на височина, която е достъпна за децата, за да могат те да играят сами с тях. Рафтовете трябва да поддържат всички играчки, кутии и книги.

Висящата кошница или седенето на пода може да бъде чудесно решение за кукли, но също така и за бързо събиране на играчки преди сортирането им - когато искате бързо да подредите стаята (но не забравяйте да сортирате тези предмети по-късно, за да ги върнете обратно вместо.

Какво да започнете:

1. Сортиране - всеки процес на сортиране започва със сесия за сортиране. Какво ни трябва? Какво може да се предаде и какво трябва да се изхвърли. Не се препоръчва да държите счупени или дефектни играчки.

Шварц обяснява как способността за избор при малки деца не е достатъчно развита. Стая, пълна с играчки, всички видими и достъпни за детето, може да доведе до хаос. В такъв случай детето ще се развълнува, вместо да задълбочава духа си на търсене и наблюдение.

Хаосът има отрицателен ефект върху дългосрочното развитие. По-добре е да изберете ограничен брой играчки, по една или две от всеки тип игра за изграждане/сглобяване, настолни игри, пъзели и игри с въображение. Препоръчва се играчките да се сменят с течение на времето, за да се освежи селекцията и да се генерира интерес.

Според д-р Шварц е важно да се разбере кои от играчките са подходящи за етапа на развитие на детето като част от сортирането и решението:

"През първата година от живота играчките са сензорни и двигателни - детето ги слага в устата си, хвърля ги, хвърля ги на пода и така нататък. На този етап основният принцип при организирането на стаята е безопасността - премахване на малки предмети или остри от детето и контрол върху средата му на дейност.

Към края на първата си година детето започва да развива функционални умения за игра - игра с коли, разходка на кукла и много други. Докато играе, детето повтаря ситуации от ежедневието си. На тази възраст е важно да осигурите на децата играчки, които им позволяват да правят това - игра с посуда, пластмасова/дървена храна, количка, вана за кукли и т.н.

С течение на годините играчките стават символични и по-усъвършенствани и включват последователността от няколко дейности, като поставяне на кукла в креватчето след къпане. На този етап можете да давате на детето по-малко използвани предмети всеки ден, като работни инструменти и лекарски комплект.

От 6-годишна възраст детето може да започне да играе прости игри със семейството.
В училищна възраст децата са склонни да канят приятелите си да играят заедно. Те обикновено играят със символични играчки, като кукли или костюми, различни играчки за сглобяване, като Lego, или физически дейности, като игри с топка. "

2. Дисплей - в кутии ще съхраняваме играчки в насипно състояние, като колички за игра, кухненски артикули, кубчета и малки играчки. Препоръчително е всяка кутия да бъде посветена на различен тип играчки, например в една кутия ще сложим всички коли, в друга кутия всички кухненски прибори и в друга кутия кубчета и така нататък.

За да възпита детето да бъде самостоятелно, Шварц препоръчва да се поставят играчки близо една до друга, например: количка с кукли, игри, които симулират храна с ястия.

В допълнение, Schwartz препоръчва тези играчки да бъдат предоставени на детето, за да позволи на детето да започне играта самостоятелно и дори да насърчи детето да върне предметите, когато приключат с играта.

3. Определяне на рафтовете - настолните игри могат да се поставят на рафта. Подредете кутиите една върху друга според техния размер - където най-големият ще бъде отдолу, а най-малкият отгоре. До настолните игри ще поставим пластмасовите кутии и картите.

Моля, обърнете внимание: пакетираните игри с карти са склонни да се развалят, препоръчително е да подредите игри с карти, като Taki в кутия с отделения.

За по-малките деца Шварц препоръчва да изберете ограничен брой книги и играчки и да ги представяте „фронтално“, а не на ръба, на по-нисък рафт. Такава презентация може да изкуши детето да вземе книга и да я погледне.

4. Велосипеди и игри с колела - ако стаята е малка, спестете място и закачете колелото на закачалка за стена. Ще намерите такова устройство в повечето магазини за велосипеди.

5. Цветни и творчески игри - децата обичат да прекарват времето си в рисуване, оцветяване, залепване на нещо, игра с тесто и пластилин.

Препоръчително е да се създаде арт ъгъл в стаята за играчки: маса и столове, рафтове за съхранение и кутии за съхранение на различни творчески материали.

Препоръчително е да държите кутия за всеки продукт: пастелни цветове в една кутия, маркери в друга и т.н. Препоръчваме ви да използвате кутии за чекмеджета за творчески материали, в които ще бъде възможно да съхранявате различни видове творчески материали.

Ето как да поддържате реда:

1. Оставете децата да подреждат стаята с вас - детската стая е тяхна. Нека участват в подреждането, сортирането и решението да поставят всичко по тяхна преценка. Освен това децата ще знаят къде е поставено всичко и ще им бъде по-лесно да избират с какво да играят и къде се намират предметите.

2. Рафт за всяко дете - в повечето случаи две или повече деца споделят стая. Определете рафт за всяко дете, в зависимост от нуждите и възрастта на детето.

3. Игра на аранжировка - препоръчително е да се възпита навикът да се подрежда къщата от най-ранна възраст. Играйте играта с малки деца - вечер или когато искате да завършите играта - пуснете ритмична музика в стаята и организирайте състезания - кой връща по-голямо количество играчки и помага да се подреди стаята?

В крайна сметка Шварц препоръчва да избягвате „да заливате стаята с твърде много играчки и да купувате голямо количество играчки от същия вид. Наводнението означава невъзможност да се съсредоточи върху играчка, която има дългосрочни ефекти, особено върху деца с нарушение в вниманието."

ÎNAPOI >