Правила за почистване на килими

Златни правила за почистване на килими

Без значение колко внимателни сме, в крайна сметка килимът ще бъде „оцветен“ с най-различни петна - от отпечатъци, кафе и сокове, мазни храни и коса...ето как можете да почистите килима възможно най-ефективно.

За разлика от дрехите, които могат да се перат по всяко време, не можем да поставим килима в пералнята. Почистването на килими трябва да бъде нежно, но ефективно, а влакната и качеството на килима не трябва да се увреждат.

shtiache

Ето как да запазите килима нов:

Периодично "лечение":

Докато стъпвате върху килима, прашинките и мръсотията по подметките на обувките или пантофите проникват във влакната. Когато тези частици се натрупват, килимът става сив и изглежда мръсен. Тези частици са плодородна почва за образуване на прах и затова е важно да почиствате килима поне веднъж седмично с мощна прахосмукачка или, като алтернатива, да завъртите килима от другата страна за един ден (можете също да отзад на килима, както обикновено правите). След един ден навийте килима и измийте праха и частиците, които са паднали от него.

Дори ако килимът няма видими петна, по време на използването му се натрупва мазна мръсотия, която е прикрепена към влакната и която не се отстранява чрез периодично вакуумиране. Поради тази причина се препоръчва периодично да почиствате килима, като използвате шампоан за килими. Шампоанът за килими Sano съдържа активни съставки, които ще се прикрепят към замърсяванията във влакната и ще ги премахнат. Честотата на почистване с шампоан за килими зависи от поставянето на килима в дома. Препоръчва се почистване на килим, поставен в центъра на дома, веднъж на всеки три месеца, докато килим, поставен отстрани/на по-малко използвано място, може да се почиства по-рядко.

Незабавна обработка на течни петна:

Веднага след образуването на петното нанесете малко препарат за миене на съдове, Sano Carpet или Sanokal Spray and Wash почистващ препарат за килими и разтрийте добре, за да въведете веществото дълбоко във влакната с помощта на чиста четка или кърпа. Изключително важно е да използвате идеално чиста четка.

Втриването образува слой пяна, който може да се отстрани от килима с помощта на друга влажна кърпа, като Sano Multi-Towel.

След отстраняване на пяната, проверете дали петното остава видимо. Ако е така, повторете процеса. Ако петното е премахнато, избършете отново мястото с влажна кърпа, за да отстраните остатъците от активни съставки от влакната на килима и след това оставете килима да изсъхне.

Как да премахнете дъвка и восък от килима:

Дъвка: за да отстраните дъвката от влакната на килима, поставете върху нея кубче лед, докато се втвърди и след това лесно можете да го отлепите.

Восък: поставете стара тениска върху петното и изгладете с помощта на гореща ютия за 30 секунди (не повече, за да предпазите килима от изгаряне), восъкът ще се разтвори и ще се абсорбира в тениската. След това поставете хартиена кърпа и тежък предмет върху нея за 24 часа, за да поеме остатъка от мазнина. Моля, обърнете внимание: много е важно да се уверите, че килимът не е изработен от чувствителен на топлина синтетичен материал. За да направите това, проверете здравината на килима върху скрит ъгъл, преди да приложите процедурата директно върху килима.

Допълнителни съвети за поддръжка на килими:

Ново петно се ​​почиства по-добре - колкото по-бързо почистите петното, толкова по-бързо и лесно ще бъде премахнато. Ако по килима се разлее течност или храна, почистете го възможно най-скоро.

Не забравяйте да проверите силата на цвета на килима - ръчно тъканите килими понякога се боядисват в естествени цветове, чувствителни към перилни препарати. Преди да използвате препарати, не забравяйте да проверите силата на цвета в единия ъгъл на килима.

Избягвайте да вакуумирате ресни за килими - килимите са чувствителни и могат да се разхлабят с времето. Тяхното засмукване може да повреди килима. Когато прахосмуквате килима, избягвайте да вакуумирате ресните и ако се замърсят, ги почиствайте с влажна, чиста кърпа.

Избягвайте да използвате активен кислород - веществата, които съдържат активен кислород, са много ефективни при почистване на тъкани при пране, но не се препоръчват за почистване на немиещи се влакна. Изберете силни активни съставки като препарат за миене на съдове, ензимни почистващи вещества на основата на фибри като Sano Kal Spray and Wash или Sano Carpet Shampoo.

ÎNAPOI >