Detergent lichid sau pudră? Cum alegi

Că oferta de detergenți pentru rufe este variată este prea puțin spus. Găsești în magazine atât de multe sortimente și branduri încât un utilizator neavizat nu ar ști ce să aleagă. Cum spălatul rufelor a devenit aproape integral treaba mașinii de spălat, detergentul pentru spălare automată devine prima opțiune. Cu toate acestea, mi se întâmplă și mie să folosesc ocazional detergent automat pentru mici spălări manuale.
Întrebarea mea de acum este cum alegem dintre detergentul lichid și cel pudră. Care este mai eficient și de ce? Afli răspunsurile din articolul de mai jos.
Ca să fie mai simplu, să luam câteva criterii pe care le poți lua în calcul în evaluarea celor două tipuri de detergent, ca să faci alegerea potrivită. Eu am analizat această problemă testând detergenți de la Sano, pe care îi folosesc dealtfel de câteva luni, timp în care m-am putut lămuri cu privire la ce iți povestesc în continuare.

 

Cum se comportă mașina de spălat
Un element important – cel puțin pentru mine – în evaluarea celor două variante a fost mașina de spălat. Folosesc (încă) un Whirlpool 6th Sense cu încărcare verticală și destul de vechi, adică are cam 14 ani de la cumpărare. În timp, compartimentul pentru detergent s-a îmbâcsit din cauza detergenților pudră care nu se dizolvă integral deși am respectat instrucțiunile privind temperatura apei.
Probabil că, din cauza vârstei, mașina mea de spălat nici nu mai încălzește apa la fel de bine, dar această problemă a depunerilor în compartimentul pentru detergent a apărut de multă vreme. În plus, am constatat că problema a rămas aceeași indiferent de brandul detergenților folosiți. Am aflat de curând că motivul este variația de presiune în rețeaua de apă, care influențează capacitatea mașinii de spălat de a împinge detergentul pudră din compartimentul special.
Spre deosebire de pudră, detergentul lichid vine gata dizolvat, deci nu se mai pune problema reziduurilor în mașina de spălat, nici măcar atunci când temperatura de spălare este mică. Fiind lichid se scurge mai ușor din compartimentul special, deci și aici apare un avantaj, din punctul meu de vedere.
Personal, mi se pare și că hainele au ieșit mai pufoase cu detergent lichid, așa că mă gândesc dacă nu cumva detergentul lichid este mai puțin agresiv cu fibrele. Nu mi-a demonstrat nimeni științific nimic legat de asta, așa că nu pot aduce vreun argument obiectiv.

Later edit: Mașina mea de spălat și-a dat obsescul sfârșit, așa că am înlocuit-o cu un alt model de Whirlpool cu încărcare verticală (un TDLR 7-230). Citind instrucțiunile noii mașini, am descoperit că există programe de spălare unde este recomandată utilizarea detergentului pudră și altele unde se folosește doar lichid. De exemplu, la rufele delicate folosim detergentul lichid, iar cel pudră este recomandat atunci când programăm pornirea întârziată a mașinii de spălat.

 

Cât detergent folosești la spălat
Este mult mai ușor să torni decât să iei cu o cupă, de aceea, în practică, vei consuma mai mult detergent lichid decât pudră pentru aceeași cantitate de rufe.
Dar mai mult detergent nu înseamnă rufe mai curate, ci dimpotrivă: ciclurile de clătire sunt calculate pentru cantitatea stabilită de detergent, dar sunt insuficiente când pui prea mult detergent. Rufele nu sunt bine clătite și păstrează încă urme de detergent, iar excesul poate provoca probleme persoanelor cu pielea sensibilă.
Surplusul de detergent iți poate deregla mașina de spălat indiferent de tipul pe care îl folosești, mai ales dacă presiunea apei nu este constantă ori suficientă. Chiar și detergentul lichid poate duce la depuneri pe diferite piese ale mașinii de spălat, așa că este de preferat să rămâi la cantitățile recomandate pentru fiecare spălare.
Concluzia este că, indiferent ce folosești, recomandabil este să nu depășești cantitatea indicată pentru fiecare spălare. Găsești aceste instrucțiuni pe recipientele cu detergent și iți recomand să le respecți.

 

Puterea de spălare și îndepărtare a petelor
Deși ambele tipuri sunt eficiente, se spune că detergentul lichid scoate mai bine petele uleioase, cel pudră se comportă mai bine împotriva petelor de noroi și murdărie.
Eu folosesc detergenți de la Sano și, personal, nu am văzut vreo diferență intre pudră și gel, din acest punct de vedere. Rufele au ieșit la fel de curate și cu unul, și cu altul, așa că nu am de ce să mă plâng.
Pentru că spăl rar de mână, nu am în casă detergent manual, așa că folosesc din cel automat și sunt convinsă că nu doar eu fac asta. ( Chiar prefer detergentul automat celui manual, pentru că face mai puțină spumă.) În acest caz, îmi este mult mai simplu să folosesc pudră, nu lichid, pentru că am mai bine control asupra cantității pe care o dizolv în apa pentru spălat.

 

În ce cantități se găsește în comerț
Detergentul pudră se găsește la vânzare în pungi cu greutate mai mare decât recipientele cu detergent lichid. De exemplu, la Sano găsești detergentul Sano Maxima în pungi de 2, 4 și 6 kilograme, iar detergentul lichid în recipiente de 3 litri.
Cantitate mai mare de detergent înseamnă număr mai mare de spălări, dar și preț mai bun. Altfel spus, este mai economic să cumperi detergent pudră, pentru că ajungi la un preț mai mic pe spălare.

 

Preț versus eficiență
Încă un lucru: există o diferență de preț intre cele două tipuri, data și de procesul de fabricație a detergentului lichid, care este mai costisitor pentru cel lichid decât în cazul celui pudră. Pe de altă parte, aceeași cantitate acoperă un număr mai mare de spălări la detergentul lichid decât la cel pudra. Iau tot exemplul Sano Maxima: 60 de spălări cu 3 litri de detergent versus 60 de spălări din punga de 6 kilograme. Este și o chestiune de spațiu, pentru unii dintre noi.
Cu alte cuvinte, detergentul lichid îl cumperi mai rar și plătești mai mult pentru un număr mai mare de spălări, în timp ce pudra se consumă mai repede și plătești mai puțin. Este un calcul pe care îl faci personal, în funcție de prețul detergenților la magazinul din care cumperi și de obiceiurile personale.


În final, pe baza a ceea ce ți-am povestit mai sus, poți face propria alegere intre detergent pudră și detergent lichid. Personal, cred însă că fiecare din ele este de folos, în situații diferite, de aceea este bine să le ai pe ambele în casă. Eu așa fac, după cum vezi.

Sper ca informațiile de mai sus să te ajute să iei cea mai bună decizie pentru tine. Dacă este așa, atunci distribuie articolul, ca să afle și alții aceste lucruri. Poți da share pe Facebook, Pinterest sau Twitter ori îl poți trimite prin WhatsApp.
Articolul original se află aici:http://gabiralea.ro/detergent-lichid-pudra-cum-alegi/?fbclid=IwAR1ZjspPW7F8oXr-4D8lrq9xPVgacqrI5edqIHE6PfFvAcDl4gd3pVlwyDo

Mai multe informatii despre autoarea acestui review, Gabi Ralea, precum si proiectele in care este implicată gasesti aici: http://gabiralea.ro/about-2/

ÎNAPOI >