Как да поддържаме пералнята в добро състояние?

За да предотвратим възможно най-много дефекти, но и за да запазим качеството на пералната машина, се препоръчва периодично да се намесваме, за да я запазим нова за по-дълго.

Пералнята е една от най-използваните уреди в дома и ако имате малки деца, вероятно я използвате ежедневно, може би дори няколко пъти на ден. С течение на времето пералната машина ще изпитва проблеми с отлагания от варовик, плесен или прах, които ще намалят качеството на нейната работа. Проектирани да издържат много години, но с малка помощ от ваша страна, те ще бъдат добре направена инвестиция.

На първо място трябва да се уверите, че джобовете на дрехите ви са празни, но също така да внимавате да не я натоварвате, защото, претоварена, няма да почисти и дрехите.

1. Поддържайте пералнята чиста

Пералнята натрупва отлагания от мръсотия и прах. Прахът, особено ако се отлага върху барабана или върху вътрешните компоненти на машината, в контакт с вода може да образува смес, която прониква във влакната на дрехите. Избършете пералнята с влажна кърпа веднъж седмично или две. Вратата и пластмасовият пръстен, който я заобикаля, също трябва да бъдат почистени.

2. Поддържайте кутията чиста с препарат за почистване

Препоръчва се периодично да почиствате кутията за перилен препарат, тъй като дори тук може да се образува плесен в допълнение към черните петна от прах и остатъци от препарат, които се образуват в присъствието на влага. Попаднали в веригата за пране, те ще повлияят както на компонентите на пералната машина, така и върху тъканите. Това чекмедже може лесно да се извади и почисти със сапун и хладка вода, така че веднъж месечно отделяйте 10 минути за тази задача.

3. Веднъж месечно оставяйте време за отстраняване на варовика

Препоръчва се периодично почистване на ключовите компоненти на пералната машина. Тъй като често се срещат варовикови отлагания, Sano създаде пералната машина Anti Kalk, перфектната формула, която напълно премахва варовикови отлагания, натрупани върху нагревателни елементи, фуги, вани, тръби, пластмасови компоненти, каучук и други, склонни към натрупване на варовик.

Използван ежемесечно, продуктът осигурява редовна и икономична поддръжка на пералнята, удължава живота й, подобрява процеса на пране и предотвратява корозията. Подобрява процеса на измиване и спестява енергия, като поддържа нагревателните елементи чисти. Изсипете цялото съдържание на бутилката в отделението за перилен препарат на пералната машина. Активирайте най-краткия цикъл на пране. Не се изисква допълнително изплакване. Пералнята може да се използва веднага след приключване на процеса на пране.

4. Почистване на филтъра

Ако в края на цикъла на пране дрехите са замърсени, с неприятна миризма или ако пералната машина показва признаци, че не работи добре, установете, че посещението на техник не е необходимо, а просто почистване на блокирания филтър. Обикновено се поставя отдолу или отпред, или отстрани на пералнята и може да бъде лесно достъпен, тъй като има малък капак. Просто отворете капака и развийте филтъра, за да се справите по-добре; през повечето време, когато извадите филтъра, моторът ще източи малко количество вода, останало от предишното измиване. Най-често се запушва поради остатъци от препарат, коса, пластмасови ластици или дори пари. Изплакнете филтъра под течаща гореща вода и можете да го поставите обратно, чист; препоръчва се тази процедура да се повтаря на всеки три месеца, дори ако не забележите проблем с качеството на измиването.

5. Защо дрехите миришат лошо дори когато са прясно измити?

Неприятната миризма на дрехи след пране най-често показва блокиран филтър, но натрупването на бактерии и плесени също може да бъде фактор. За да премахнете мухъл и неприятни миризми, стартирайте незаредената машина и настройте програмата за предварително пране и поставете половин чаша оцет в отделението за перилен препарат. Той също така редовно почиства гумата в областта на барабана, тъй като тази стъпка предотвратява натрупването на бактерии. Един съвет, който трябва да следвате, е да оставяте вратичката на пералната машина отворена между употребите - така барабанът ще бъде добре вентилиран.

ÎNAPOI >