Как да почистите различни видове подове?

Паркет или мрамор, керамика и дори бетон - днес има голямо разнообразие от подове. Как да ги измием и почистим старателно? Намерете по-долу важните съвети и моменти, които да запомните.

floor

Днес има много видове мраморни подове, дървени или ламинирани подови настилки, керамичен или гранитен порцелан и дори бетон - всичко това се среща в почти всеки дом. Подовете са изработени от различни материали и всеки от тях изисква различни грижи и поддръжка. И така, как да измиете и почистите пода у дома?

Подови настилки от дърво

Дървените подове придават топъл и приятен вид на къщата. Характеристиките му го правят особено подходящ за детски стаи и за бебета. Противно на мита, че паркетът е труден за поддържане, истината е, че той изисква много малко, за да бъде чист. Пясъкът и други твърди частици въздействат върху паркета подобно на шкурка; те са абразивни и надраскват дърво. Поради това е много важно да почиствате паркета често и да се уверите, че върху него няма абразивни частици. Също така се препоръчва да не премествате мебелите директно върху него, а да залепите специални стикери на дъното на мебелите, за да предотвратите надраскване. Започнете с почистване на стаята с прахосмукачка. След това избършете с добре изцедена кърпа, предварително напоена с водата, в която сте добавили Sano Poliwix за паркет. Накрая избършете цялата стая със суха кърпа и паркетът ще бъде чист. Ако нещо се разлее върху паркета, почистете го веднага и не чакайте петното да изсъхне. Ако все още останат петна, почистете ги с мека кърпа или гъба, за да избегнете драскотини.

Мрамор

Мраморните повърхности придават на къщата блестящ вид, но неправилната поддръжка на мрамора ще навреди на естествения му блясък. Освен това мраморът може да абсорбира устойчиви петна, да се надрасква, потъмнява и дори да има грозен външен вид.

За да запазите мраморния под чист и лъскав, редовното почистване, ежедневното метене и нежното изплакване с безкиселинни препарати са от съществено значение. За мраморни плочи, които са били обработени с полиращ кристал, се препоръчва да се използва специален продукт, който запазва лъскавия външен вид и предпазва пода. Препоръчва се ежемесечно полиране със специален материал за четкане. В случай на петна, препоръчваме решението за петна от мрамор и гранит Sano. И ежегодно или при необходимост препоръчваме и професионално лечение, което включва покритие, което запечатва дефекти, възникнали с течение на времето. Мраморът бързо абсорбира разлятите върху него течности, затова се препоръчва незабавно да почистите всяко петно. За да предотвратите надраскване, избършете пода с мека кърпа. Препоръчително е да покриете краката на мебелите със специален стикер със силиконов слой.

Гранит и порцелан

Подобно на мрамор, порцелан или гранит плочките блестят и придават на дома чист, луксозен вид. Този лъскав външен вид обаче подчертава особено мръсотията и петната. За да се запази външния вид, е необходимо периодично да се мият и почистват подовете.


Важно е препаратът да не съдържа восък, защото влияе върху естествения блясък на гранита. Няма нужда да изливате вода върху порцелановия или гранитния под, достатъчно е да го пометете добре и да го измиете с влажна или суха кърпа. За най-добри резултати се препоръчва използването на препарат, който е особено подходящ за порцелан или гранит, който запазва блясъка и почиства добре. Въпреки че порцелановите и гранитните плочки са известни със своята издръжливост и здравина, препоръчително е да се осигури тяхното професионално третиране и запечатване на всеки 5 години, за да се възстанови блясъка и да се полират драскотини.

Керамика

Керамичните плочки са много разпространени и почти всяка къща има поне една повърхност с керамично покритие. Керамиката е относително издръжлива и може да се почиства с различни почистващи разтвори, но без восък. Ако има упорито петно, можете да опитате да го почистите с препарат за миене на съдове. Също така, ако опитате нов препарат за керамичния под, препоръчително е да изследвате ефекта му върху пода, в скрит ъгъл, преди да го използвате по цялата повърхност.

Гладки бетонни подове

Гладкият бетон се предлага в различни цветове и покрития и се използва все повече както в дома, така и около него с общо предназначение (гараж, килер, мазе, беседка, алеи и др.). Той е здрав, много устойчив на драскотини и петна и поддържа красив, нов, по-дълъг вид. Бетонът обикновено е покрит с лепило, което осигурява допълнителна здравина. Бетонната настилка се препоръчва да се измива с вода и препарат, препарат, съдържащ малко восък или ярка активна съставка. И този път препоръката е да не се налива директно вода, а да се почиства с влажна кърпа. Имайте предвид, че макар бетонният под да абсорбира петна по-бавно от други видове подове, препоръчваме Ви да почиствате течностите или петната веднага.

ÎNAPOI >